Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Drożdżowe rogaliki z domową marmoladą zadowolą niejedno podniebienie. W sam raz na podwieczorek lub do kawki:)

Rogaliki z marmoladą

Składniki:

Rogaliki z marmoladą

 

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • marmolada - wg uznania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na kilka minut. Palmę rozpuścić, ostudzić, wymieszać z jajkami, solą i cukrem. Do tego dodać mąkę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta uformować w kulę, rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm, pokroić na 8 trójkątów. Na szerszych końcach trójkątów ułożyć dowolną marmoladę (użyłam domowej marmolady z węgierek). Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego końca z marmoladą, podwinąć końcówki. Rogaliki układać na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piec w 180 stopniach przez ok.15-20 minut.