lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i łatwe rogaliki są naprawie pyszne. Kruche ciasto, słodkie nadzienie wspaniale się ze sobą łączą. Idealnie nadają się jako przekąska do kawy :)

Rogaliki z marmoladą

Składniki:

Rogaliki z marmoladą

 

  • kostka margaryny lub masła
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub łyżka cukru
  • 1 Mały serek homogenizowany (najlepiej waniliowy)
  • Marmolada (smak dowolny) - ja użyłam truskawkowej.
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z marmoladą
Do dużej miski wsypujemy mąke, dodajemy serek, margarynę, cukier oraz \proszek. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy. Wycinamy z niego trójkąty. Na szerszy brzeg trójkąta kładziemy marmoladę i zwijamy od szerszej strony do węższej. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tempreatura pieczenia to 180 stopni. Gdy rogaliki będą rumiane wyciągamy je i posypujemy cukrem pudrem.