Sposób przygotowania:
Rogaliki z marmoladą
CIASTO: Odlać niecałą szklankę mleka i zagotować. Rozpuścić w niej drożdże i cukier. Ostudzić. Mąkę wymieszać z solą. Wydrążyć w niej rowek. Dodać jajko i żółtko, a także rozpuszczone drożdże. Mleko, które zostało po odlaniu na drożdże podgrzać żeby było ciepłe. Wlać do mąki z innymi składnikami i wyrobić ciasto. Margarynę rozpuścić. Wlać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do miski bądź garnuszka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować i wykrawać nieduże kawałki. Kłaść na nie kawałki marmolady i zwijać w rogalik. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Gdy będziemy mieć je już na brytfannie każdy rogalik przecieramy odrobiną roztrzepanego jajka i posypujemy cukrem. Piec ok. 30 minut w piekarniku.