gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Osobiście użyłam do przygotowania tych rogalików orzeszków firmy Felix smażonych, solonych. Bardzo je lubię.

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • opakowanie orzeszków ziemnych
  • 1 słoik dżemu np. truskawkowego
  • LUKIER
  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem
Na stolnicę wyłożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Dodać cukier. W powstałym kopczyku zrobić dziurkę (rowek) i dodać śmietanę i margarynę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i pokroić w dość dużej wielkości trójkąty. Na każdy trójkąt wyłożyć dżem i rozsmarować. Zwijać od długiego boku do krótkiego. Tak przygotowane rogaliki przełożyć na brytfannę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć. Przygotować lukier. Białko wymieszać z cukrem pudrem. Polać po rogalikach. Orzeszki poszatkować. Posypać po rogalikach. Smacznego.
Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem
Na sam początek zagnieść dość wolne ciasto.
Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem
Ciasto podzielić na duże trójkąty. Można to zrobić np. nożem
Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem
Na każdy trójkąt nałożyć dżem, zwinąć i piec w piekarniku.