Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Rogaliki z orzechami na Wigiliję - 2

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rogaliki te są tak samo smaczne, jak rogaliki zrobione z ciasta francuskiego.

Rogaliki z orzechami na Wigiliję - 2

Składniki:

Rogaliki z orzechami na Wigiliję - 2

 

  • kruche ciasto:
  • mąka - 40 dag
  • masło lub margaryna - 11-12 dag
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtko jaja - 1 szt
  • aromat waniliowy - 4-6 kropli
  • proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
  • woda - 1 łyżka

 

  • nadzienie:
  • 7,5 dag - orzechów włoskich,
  • 2 łyżki - rodzynek,
  • 5 dag - masy marcepanowej,
  • po 1 łyżce:
  • cukru,
  • rumu,
  • soku cytrynowego
  • i masła,
  • 1szt - żółtko jaj,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z orzechami na Wigiliję - 2
Masło lub margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtko i 1 łyżkę letniej wody i szybko samymi koniuszkami palców zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut.. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni . Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcepanową, cukrem, rumem, sokiem cytrynowym i masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć po łyżce nadzienia (u podstawy trójkątów). Zwinąć w rogaliki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem, posypać cukrem. Piec 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 - 200 stopni C.