Sposób przygotowania:
Rogaliki z orzechami na Wigiliję - 2
Masło lub margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtko i 1 łyżkę letniej wody i szybko samymi koniuszkami palców zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut.. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni . Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcepanową, cukrem, rumem, sokiem cytrynowym i masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć po łyżce nadzienia (u podstawy trójkątów). Zwinąć w rogaliki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować żółtkiem, posypać cukrem. Piec 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 - 200 stopni C.
kinga
Termar
Kinga...one są PYSZNE....
Natala1210
Termar
Natalia...są pyszne...
Mirka227
5!
eli_555