jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rogaliki z różą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To proste drożdżowe pyszności, miękkie i aromatyczne. Użyta do rogalików domowa konfitura, a zwłaszcza taka świeżo przygotowana nie ma sobie równych!

Rogaliki z różą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z różą

 

  • Ciasto:
  • 600 g mąki,
  • 12 dag rozpuszczonego masła,
  • ok 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 6 dag drożdży,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • Szczypta soli,
  • 2 duże jajka do ciasta,
  • żółtko do ciasta,
  • 1 jajko do smarowania
  • Różane nadzienie:
  • ok 2 litry ugniecionych płatków różanych,
  • 1,5 -2 szklanek cukru,
  • ok 3 łyżki soku z cytryny
  • Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • Około 6 dag margaryny

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z różą
NADZIENIE: Płatki oczyszczamy z ewentualnych listków. Przebrane przekładamy do robota kuchennego. Wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dokładamy sok z cytryny. ROGALIKI: Mleko delikatnie podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, żółtko oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę. Drożdżowe ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na około 5 minut przed końcem dodajemy tłuszcz. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Wówczas przykrywamy je i odstawiamy na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy na grubość około 6 mm. Radełkiem dzielimy ciasto na pasy, a te kolejno na trójkąty. U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy łyżeczkę różanego nadzienia. Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki. Uformowane przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką. Rogaliki pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Gotowe pieczemy około 15 minut w 180 °C do zrumienienia.

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
Rogaliki z różą
płatki róży miksujemy z cukrem. Pod koniec dodajemy sok z cytryny
Rogaliki z różą
Gotowe ciasto drożdżowe pozostawiamy do wyrośnięcia
Rogaliki z różą
U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie
Rogaliki z różą
Uformowane rogaliki smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy