Sposób przygotowania:
Rogaliki z różą
NADZIENIE: Płatki oczyszczamy z ewentualnych listków. Przebrane przekładamy do robota kuchennego. Wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dokładamy sok z cytryny. ROGALIKI: Mleko delikatnie podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, żółtko oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę. Drożdżowe ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na około 5 minut przed końcem dodajemy tłuszcz. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Wówczas przykrywamy je i odstawiamy na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy na grubość około 6 mm. Radełkiem dzielimy ciasto na pasy, a te kolejno na trójkąty. U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy łyżeczkę różanego nadzienia. Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki. Uformowane przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką. Rogaliki pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Gotowe pieczemy około 15 minut w 180 °C do zrumienienia.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.