alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Rolada ala tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dzisiaj zapraszam Was na roladę ala tiramisu. Bardzo spodobała mi się ta wersja więc musiałam spróbować ją zrobić.

Rolada ala tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada ala tiramisu

 

  • 28 szt podłużnych biszkoptów
  • 250 g twarogu z wiaderka
  • 120 cukru pudru
  • 5 łyżek likieru kawowego
  • 250 ml kremówki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 200 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu
  • kawa mielona do posypania
  • czekoladowe serduszka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Rolada ala tiramisu
W wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę i na końcu w wolnym miejscu ułożyć siódmą warstwę moczonych biszkoptów zamykając biszkoptami roladę. Szczelnie owinąć i uformować roladę w foli. Włożyć na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem obficie oprószyć mieloną kawą i udekorować serduszkami z czekolady.
Rolada ala tiramisu
Z serka i bitej śmietany przygotować krem.
Rolada ala tiramisu
Na foli ułożyć biszkopty moczone w naparze kawy.
Rolada ala tiramisu
Na biszkopty wyłożyć i rozsmarować krem.
Rolada ala tiramisu
Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki do schłodzenia.