IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Rolada bezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniała i delikatna rolada z owocami i śmietaną. Rolada jest lekko gumowa dzięki czemu łatwo się zwija nie powoduje pękania. Polecam :)

Rolada bezowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada bezowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Formę do pieczenia posmarować margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki.

Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku.
Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!
Rolada bezowa
Piana ubita z białek
Rolada bezowa
Upieczona beza
Rolada bezowa
Beza posmarowana kremem z owocami
Rolada bezowa
Zwinięta rolada

Tagi:

rolada