alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Rolada bezowa z mandarynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna, lekka, rozpływająca się ustach.

Rolada bezowa z mandarynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada bezowa z mandarynkami

 

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z mandarynkami
Zimne białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować do rozpuszczenia się cukru a masa będzie biała i lśniąca. Na koniec dodać ocet, mąkę ziemniaczaną chwilkę zmiksować. Wyłożyć na blachę o wymiarach 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 150 st na 10 min później zmniejszyć temperaturę na 90 st i piec 20 min. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min. Rozłożyć ścierkę bawełnianą, oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć górą do dołu bezę. Pozostawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietan fix. Rozsmarować na bezie, ułożyć mandarynki. Delikatnie zwinąć roladę. Zwiniętą roladę zawinąć w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, odwinąć z papieru. Górę oprószyć cukrem pudrem i ułożyć do dekoracji mandarynki i listki mięty.
Rolada bezowa z mandarynkami
białka ubić na sztywną i lśniącą pianę dodac ocet i mąkę ziemniaczaną
Rolada bezowa z mandarynkami
ubite białka rozsmarować na papierze i upiec
Rolada bezowa z mandarynkami
ścierkę bawełnianą oprószyć cukrem pudrem i położyć bezę górą do dołu
Rolada bezowa z mandarynkami
rozsmarowac bitą śmietanę ułożyć mandarynki i zwinąć

Tagi:

rolada