Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Rolada biszkoptowa z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna biszkoptowa rolada do kawki z galaretką. Taką roladę można przygotować również z kremem czy jabłkami.

Rolada biszkoptowa z galaretką

Składniki:

Rolada biszkoptowa z galaretką

CIASTO

  • jajka - 5 szt
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • sól szczypta

NADZIENIE

  • galaretka wiśniowa 2 opak
  • woda gotowana - 700 ml

POLEWA

  • czekolada gorzka - 0,5 szt

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z galaretką
Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać ubijając żółtka jaj. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe.

Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia.

Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następniew ściereczkę.

Wstawić do lodówki do całkowiego stężenia galaretki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę i udekorować polewą czekoladową.