Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z lodami
CIASTO Żółtka razem z cukrem pudrem ucieram na pulchną masę. Białka ubijam na sztywną pianę, którą delikatnie łączę z utartymi żółtkami poprzez lekkie mieszanie. Stopniowo dosypuję przesianą mąkę i delikatnie łączę. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Grubość powinna wynosić około 1-1,5 cm. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładam papier z ciastem na czystą ściereczkę i od razu zawijam w rulon, najlepiej wzdłuż długiego boku. Tak zawinięte ciasto zostawiam aż ostygnie. Lody na 15 minut przed sporządzeniem rolady przekładam do lodówki, po tym czasie delikatnie rozwijam biszkopt i dużą łyżka wykładamy lody na ciasto rozkładając kilka - kilkanaście kupek. Następnie małą łyżeczką tu i ówdzie nakładam owocową marmoladę lub powidła. Wafelki rozkruszam i wysypuję na lody. Wszystko zwijam w roladę i owijam papierem, następnie wkładam do zamrażalnika. Przed podaniem roladę kroję na 2 cm plastry i serwuję z bitą śmietaną i malinkami. Smacznego!