Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada biszkoptowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rolada z makiem jest to szybki sposób na smaczne ciasto.

Rolada biszkoptowa z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z makiem

 

  • 1 puszka mak gotowy,
  • 4 szt jajka,
  • 4 łyżki cukier,
  • 4 łyżki mąka,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 szt lukier biały gotowy,
  • 2 łyżki wiórki kokosowe

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z makiem
Do wysokiego naczynia wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem, posmarowanym tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepły zwinąć w rulon, zawinąć w wilgotną ściereczkę. Po ostudzeniu rozwinąć, wyłożyć gotowy mak z puszki, posmarować, wyrównać, ponownie zwinąć w rulon, odłożyć w chłodne miejsce. Następnie polukrować i posypać kokosem.
Rolada biszkoptowa z makiem
Ubijając pianę z białek dodajemy stopniowo cukier.
Rolada biszkoptowa z makiem
Aby masa makowa nie odchodziła od ciasta należy usunąć skórkę z biszkoptu.