Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Rolada biszkoptowa z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada makowa .Pulchny biszkopt z makowym nadzieniem pyszny dodatek do kawy.

Rolada biszkoptowa z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada biszkoptowa z makiem

 

  • Biszkopt,
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masy makowej,
  • 2 żółtka,
  • 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z makiem
Zółtka oddzielamy od białek. Ubijamy z cukrem pudrem.Białka ubijamy na sztywną pianę . Do masy żółtkowej dodajemy powoli mąkę a następnie pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 32x25 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Mase makową mieszamy z 2 żółtkami i cukrem puder. Biszkopt po upieczeniu zwijamy w rulon,odkładamy na 20 minut. Po tym czasie rozwijamy i smarujemy masą makową . Zwijamy spowrotem i schładzamy.
Rolada biszkoptowa z makiem
Białka ubijamy na sztwyną pianę az bedzie lśnić
Rolada biszkoptowa z makiem
Zółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszysta mase.
Rolada biszkoptowa z makiem
Masę żółtkową mieszamy z mąką a następnie z pianą
Rolada biszkoptowa z makiem
Biszkopt po upieczeniu smarujemy masą makową w dłuż dłuższego boku.