Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Rolada drożdżowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto nie tylko na święta.... wiele osób je uwielbia, wiec i ja postanowiłam zrobić swoją, u mnie wersja z cukrem pudrem...

Rolada drożdżowa z makiem

Składniki:

Rolada drożdżowa z makiem

 

  • Masa makowa:
  • Mak 400 g
  • rodzynki 100g
  • miód płynny 1/2 szklanki
  • cukier 100 g
  • orzechy włoskie 60 g
  • skórka pomarańczowa 4 łyżki
  • białko 4 szt
  • Ciasto:
  • Drożdże 50 g
  • mąka pszenna 2,5 szkl
  • cukier 1/2 szklanki
  • mało 30 g
  • mleko 200 ml
  • sól 1/3 łyżeczki
  • żółtka 4 szt

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rolada drożdżowa z makiem
Masa makowa:

Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, tak by go zakryć. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy go do wrzenia, tak powolutku gotujemy ok 15 minut. Jeżeli ubędzie wody, należy dolać gorącej, tak by mak był cały czas przykryty wodą. Następnie zdejmujemy z kuchenki. Studzimy i odlewamy nadmiar wody. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce.. Dodajemy do zmielonego maku rodzynki cukier, skórkę pomarańczową, miód oraz orzechy, Teraz wszystko razem nalezy dobrze wymieszać. Następne dodajemy 4 ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy masę makową.

Ciasto:

Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem i zostawiamy na około 3 minut. Następnie rozcieramy je łyżką i zalewamy ciepłym mlekiem mieszając. Teraz dodajemy sól, żółtka, mało rozpuszczone oraz mąkę przesianą rzez sito. I wyrabiamy wszystko razem. Teraz przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części.

Każdą rozwałkowujemy na prostokąt.

Masę makową wykładamy na każdy prostokąt ciasta i równo ją rozsmarowujemy na ciecie, zostawiając ok 3 cm brzegu ciasta wolnego.

Ciasto zwijamy w rulon, przekładamy na blachę (np do formy keksowej) wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stC piekarnika i pieczemy około 30 minut- aż jak skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i powoli studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

rolady ciasta