Sposób przygotowania:
Rolada drożdżowa z makiem
Masa makowa:
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, tak by go zakryć. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy go do wrzenia, tak powolutku gotujemy ok 15 minut. Jeżeli ubędzie wody, należy dolać gorącej, tak by mak był cały czas przykryty wodą. Następnie zdejmujemy z kuchenki. Studzimy i odlewamy nadmiar wody. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce.. Dodajemy do zmielonego maku rodzynki cukier, skórkę pomarańczową, miód oraz orzechy, Teraz wszystko razem nalezy dobrze wymieszać. Następne dodajemy 4 ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy masę makową.
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem i zostawiamy na około 3 minut. Następnie rozcieramy je łyżką i zalewamy ciepłym mlekiem mieszając. Teraz dodajemy sól, żółtka, mało rozpuszczone oraz mąkę przesianą rzez sito. I wyrabiamy wszystko razem. Teraz przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części.
Każdą rozwałkowujemy na prostokąt.
Masę makową wykładamy na każdy prostokąt ciasta i równo ją rozsmarowujemy na ciecie, zostawiając ok 3 cm brzegu ciasta wolnego.
Ciasto zwijamy w rulon, przekładamy na blachę (np do formy keksowej) wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stC piekarnika i pieczemy około 30 minut- aż jak skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i powoli studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą, tak by go zakryć. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy go do wrzenia, tak powolutku gotujemy ok 15 minut. Jeżeli ubędzie wody, należy dolać gorącej, tak by mak był cały czas przykryty wodą. Następnie zdejmujemy z kuchenki. Studzimy i odlewamy nadmiar wody. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce.. Dodajemy do zmielonego maku rodzynki cukier, skórkę pomarańczową, miód oraz orzechy, Teraz wszystko razem nalezy dobrze wymieszać. Następne dodajemy 4 ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy masę makową.
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy je cukrem i zostawiamy na około 3 minut. Następnie rozcieramy je łyżką i zalewamy ciepłym mlekiem mieszając. Teraz dodajemy sól, żółtka, mało rozpuszczone oraz mąkę przesianą rzez sito. I wyrabiamy wszystko razem. Teraz przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części.
Każdą rozwałkowujemy na prostokąt.
Masę makową wykładamy na każdy prostokąt ciasta i równo ją rozsmarowujemy na ciecie, zostawiając ok 3 cm brzegu ciasta wolnego.
Ciasto zwijamy w rulon, przekładamy na blachę (np do formy keksowej) wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu wstawiamy ciasto do nagrzanego do 180 stC piekarnika i pieczemy około 30 minut- aż jak skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i powoli studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.