magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Rolada biszkoptowa z marmoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta rolada wypełnienie można zamienić na ulubiony krem tortowy lub bitą śmietanę

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Składniki:

Rolada biszkoptowa z marmoladą

 

  • 5 żółtek
  • 8 dag mąki
  • 16 dag cukru
  • 20 dag marmolady
  • 5 białek (piana)
  • 2 dag cukru do posypania

Sposób przygotowania:

Rolada biszkoptowa z marmoladą
Dno blachy prostokątnej o niskich ścianach wyłożyć papierem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, lekko wymieszać, wyłożyć na blachę, łopatką rozsmarować aż do brzegów blachy na grubość 1 1/2 cm, upiec szybko w dobrze ogrzanym piekarniku (około 20 min.). Stolnicę przykryć serwetką. Gdy powierzchnia ciasta jest zrumieniona, sucha i elastyczna, ciasto wyjąć, wyłożyć z blachy na serwetkę, zdjąć papier (ciasto ma być upieczone, lecz miękkie, nie wysuszone, gdyż w przeciwnym razie nie da się zwinąć). Ciepłe ciasto posmarować marmoladą, zwinąć tak, aby warstwy ciasta z marmoladą ściśle do siebie przylegały, zawinąć w serwetkę, pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem rozwinąć z serwetki, posypać cukrem, pokrajać w skośne krążki 1 cm grubości, ułożyć w całości dwoma rzędami na szklanym okrągłym półmisku.