Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną
Biszkopt : Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Blachę z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia.
Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę , przełożyć do miski ze śmietan -fix, ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki.
Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. Smacznego !