Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Rolada boczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna przekąska na zimno i na gorąco

Rolada boczkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada boczkowa

 

  • 1 i 1/2 kg w miarę chudego boczku wieprzowego,
  • 1/2 opakowania soli peklowej Prymat,
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa,
  • 3 łyżki majeranku Prymat,
  • mocna nitka

Sposób przygotowania:

Rolada boczkowa
Boczek umyć i osuszyć.Natrzeć solą peklującą z obu stron . Położyć skórą do dołu i obficie posypać majerankiem po całości . Zwinąć w zgrabną roladę ,związać mocną nitką(dratwą) i dokładnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa. Roladę boczkową przełożyć do pojemnika ,zamknąć i wstawić do lodówki na około 24 godziny.Przełożyć do naczynia żaroodpornegoi wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez tyle czasu ile waży ( w moim przypadku półtorej godziny)..Często polewać zimną wodą .W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.Taka rolada jest bardzo bobra na ciepło lub kolację schłodzona w lodówce i cienko pokrojona w plasterki na kanapki.
Rolada boczkowa
Na zdjeciu pokazana jest w całości upieczona rolada boczkowa
Rolada boczkowa
Na zdjęciu pokazana jest propozycja podania rolady boczkowej