zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rolada borówkowo nektarynkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

rolada z borówkami zniknęła w mig, więc dziś na życzenie chłopaków kolejna z borówkami i nektarynkami

Rolada borówkowo nektarynkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada borówkowo nektarynkowa

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy ( w żelu )
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Masa :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo :
  • 1 szk borówki amerykańskiej
  • 2 duże nektarynki ( 500 g )
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Rolada borówkowo nektarynkowa
Obie mąki przesiać z proszkiem bo pieczenia. Z nektarynek usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Najpierw ukroić z szerszych części ćwiartek 12 plasterków. Resztę nektaryn pokroić w kostkę. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka przelać do robota i za pomocą końcówki do ubijania piany ubić ją na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Tak przygotowane żółtka wlać do piany i na wolnych obrotach połączyć ze sobą. Następnie dodać mąki i również delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę najlepiej z wyposażenia kuchenki wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować masę i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ja na sztywno z cukrem. Do ubitej dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć tak aby nie było grudek, część zostawić do posmarowania wierzchu rolady. Następnie dodać pokrojone w kostkę nektaryny i część borówek ( trochę zostawić ich do dekoracji ). Delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt na roladę rozwinąć, na biszkopt wyłożyć masę owocową i rozsmarować po cieście. Zawinąć roladę, położyć ją złączeniem do dołu. Odłożoną śmietaną obsmarować roladę, zrobić wzorki widelcem ( ale nie jest to konieczne ). Na górze rolady rozłożyć plasterki nektaryny, posypać borówkami i posypką do ciast. Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.
Rolada borówkowo nektarynkowa
najpierw przygotuj wszystkie owoce do rolady
Rolada borówkowo nektarynkowa
ubij śmietanę a do ubitej dodaj owoce i wymiesxaj masę
Rolada borówkowo nektarynkowa
na upieczony biszkopt wyłóż masę śmietanowo owocową
Rolada borówkowo nektarynkowa
zawiń roladę i wstaw do lodówki do schłodzenia