Sposób przygotowania:
Rolada borówkowo nektarynkowa
Obie mąki przesiać z proszkiem bo pieczenia. Z nektarynek usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Najpierw ukroić z szerszych części ćwiartek 12 plasterków. Resztę nektaryn pokroić w kostkę. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka przelać do robota i za pomocą końcówki do ubijania piany ubić ją na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Tak przygotowane żółtka wlać do piany i na wolnych obrotach połączyć ze sobą. Następnie dodać mąki i również delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę najlepiej z wyposażenia kuchenki wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować masę i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ja na sztywno z cukrem. Do ubitej dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć tak aby nie było grudek, część zostawić do posmarowania wierzchu rolady. Następnie dodać pokrojone w kostkę nektaryny i część borówek ( trochę zostawić ich do dekoracji ). Delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt na roladę rozwinąć, na biszkopt wyłożyć masę owocową i rozsmarować po cieście. Zawinąć roladę, położyć ją złączeniem do dołu. Odłożoną śmietaną obsmarować roladę, zrobić wzorki widelcem ( ale nie jest to konieczne ). Na górze rolady rozłożyć plasterki nektaryny, posypać borówkami i posypką do ciast. Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.
edytaha
marietta
gusia1000