anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Rolady drobiowe z morelami i kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na obiad smaczne roladki z piersi drobiowych nadziewane suszonymi morelami

Rolady drobiowe z morelami i kiełbasą

Składniki:

Rolady drobiowe z morelami i kiełbasą

 

  • 2 duże podwójne piersi z kurczaka
  • 12 suszonych moreli
  • kawałek kiełbasy jałowcowej około 15- 20 dkg
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Rolady drobiowe z morelami i kiełbasą
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć piersi na desce, nie kroić.Lekko rozbić z jednej strony, natrzeć oliwą z oliwek. Oprószyć pieprzem, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Na jednej ułożyć morele, drugą posmarować lekko musztardą i położyć kawałek kiełbasy jałowcowej.(Morele wcześniej namoczyć w wodzie na 15 min) Każdą pierś złożyć razem, obwiązać dokładnie nitką lub szpagetem. 6 łyżek oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać masło. Obsmażyć rolady na złoty kolor, podlać białym winem. Dusić około 20 -25 min pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu przekręcić na drugą stronę, sprawdzając mięso długą wykałaczką.Smacznego.