klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Rolada drobiowa z rodzynkami i migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zdrowa i smaczna rolada drobiowa.

Rolada drobiowa z rodzynkami i migdałami

Składniki:

Rolada drobiowa z rodzynkami i migdałami

 

  • 2 piersi z kurczaka (podwójne)
  • 2 bułki kajzerki
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 60 g płatków migdałów
  • 60 g rodzynek
  • 1 garść świeżego kopru
  • 1 garść świeżej pietruszki
  • 4-5 łyżek masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa z rodzynkami i migdałami
Piersi z kurczaka mielimy dodajemy wcześniej namoczoną w mleku bułkę, 3 żółtka, podduszoną na maśle posiekana cebulę, płatki migdałów, namoczone wcześniej we wrzątku rodzynki, koper i pietruszkę a następnie wszystko dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do mięsa doprawiając solą, pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Brytfankę (najlepiej podłużną ) wykładamy folią aluminiową nakładamy mięso posypując wierzch koprem i dokładnie zawijamy. Tak przygotowaną roladę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180oC na około 25-30 min. Można podawać na zimno jak i podsmażyć do drugiego dania. Smacznego.