Sposób przygotowania:
Mała strucla z makiem
Drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki
Wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek.
Masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać.
Położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką.
Piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić.
KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka, zrobić ręką lub mikserem.
Lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier.
Wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek.
Masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać.
Położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką.
Piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić.
KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka, zrobić ręką lub mikserem.
Lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier.