ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Mała strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest to mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.

Mała strucla z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mała strucla z makiem

Ciasto na małą struclę:

Masa makowa:

  • masa makowa 1/2 puszki dużej,
  • 1 białko do masy,
  • żółtko + łyżeczka wody,
  • kruszonka - w opisie,
  • lukier - w opisie

Sposób przygotowania:

Mała strucla z makiem
Drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki

Wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota.

Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek.

Masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać.

Położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką.

Piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić.

KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka, zrobić ręką lub mikserem.

Lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier.
Mała strucla z makiem.
Mleko letnie, margarynę stopić ostudzić na letnią.