BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Drożdżowa rolada z makiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną, drożdżową, roladę z gotową masą makową, którą wzbogaciłam o bakalie, kaszkę manną oraz ubite na sztywno białka. Po upieczeniu polukrowałam i udekorowałam. Rolada wyszła bardzo smaczna i wilgotna.

Drożdżowa rolada z makiem Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Drożdżowa rolada z makiem

 

  • Ciasto;
  • mąka pszenna 300 g,
  • cukier około 100 g,
  • masło 80 g,
  • jajko 1,
  • żółtko jedno,
  • sól szczypta,
  • mleko 1/2 szkl,
  • drożdże 15 g,
  • Masa makowa;
  • gotowa masa makowa 1 puszka,
  • kasza manna 3 - 4 łyżki,
  • bakalie według uznania,
  • białka ubite na sztywno 1 albo 2,
  • Dodatkowo;
  • lukier,
  • bakalie ,
  • mieszanka kandyzowanych owoców 1 op,

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada z makiem
Ciasto;

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem. Dodać cukier, jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa;

Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę manną, bakalie oraz ubite na sztywno białka. Wymieszać do połączenia składników.

Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową.

Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 50 minut.

Po upieczeniu wystudzić.

Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.
Drożdżowa rolada z makiem
Mąkę przesiać zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem
Drożdżowa rolada z makiem
Dodać cukier, jajko,żółtko i sól wyrabiając dodawać stopniowo stopione masło
Drożdżowa rolada z makiem
Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto które będzie odchodzić od brzegów miski
Drożdżowa rolada z makiem
Po ponownemu wyrobieniu oprószyć mąką, następnie przykryć ściereczką
Drożdżowa rolada z makiem
Wyrobione, przykryte ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Drożdżowa rolada z makiem
Masę makową przełożyć do miski
Drożdżowa rolada z makiem
Do masy dodać pokrojone bakalie
Drożdżowa rolada z makiem
Dodać ubitą na sztywno pianę
Drożdżowa rolada z makiem
Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować i rozłożyć masę makową
Drożdżowa rolada z makiem
Zwinąć do środka w rulon, wierz delikatnie nakłuć widelcem
Drożdżowa rolada z makiem
Piec w 170 stopniach około 50 minut, po upieczeniu i wystudzeniu udekorować

Tagi:

rolady ciasta