zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Rolada dyniowo gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kolejna kombinacja rolady z owocami. Dzisiaj z dynią Hokkaido i gruszkami, wykończona pysznym kremem czekoladowym.

Rolada dyniowo gruszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada dyniowo gruszkowa

 

  • 50 dag dyni Hokkaido ( waga bez miąższu)
  • 30 dag słodkich gruszek
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • Budyń waniliowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • Przyprawa do piernika ( i imbirem) + cukier z wanilią
  • Krem czekoladowy:
  • Śnieżka + roztopiona czekolada lub gotowy krem

 

Sposób przygotowania:

Rolada dyniowo gruszkowa
Dynię tylko myję i wyciągam miąższ i pestki, następnie trę na tarce o drobnych oczkach. Gruszki obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Układam je w blaszce na papierze wysmarowanym margaryną . Na gruszki wykładam równomiernie startą dynię ,wierzch posypuję przyprawą i cukrem z wanilią.

Przygotowuję ciasto. Jajka ubijam z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec olej i mieszam całość. Zalewam dynię i gruszki.

Wstawiam do piekarnika, piekę 30 minut w 170 st C.

Po upieczeniu wyciągam na deskę do góry owocami, ściągam papier i zwijam roladę.

Całkiem zimną dekoruję kremem czekoladowym i kolorowymi perełkami.
Rolada dyniowo gruszkowa
Dynię tylko myję i wyciągam miąższ i pestki,
Rolada dyniowo gruszkowa
Gruszki obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w plasterki.
Rolada dyniowo gruszkowa
dynię następnie trę na tarce o drobnych oczkach
Rolada dyniowo gruszkowa
Na gruszki wykładam równomiernie startą dynię ,wierzch posypuję przyprawą i cukrem z wanilią.