czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe ślimaczki z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja mama zawsze z dyni robi tylko kompot;) Jednak ja lubię trochę poeksperymentować i stworzyć coś wyjątkowego

Drożdżowe ślimaczki z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z dynią

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z dynią
1. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elatyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm.2. Masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć w dwie rolady. Kroić na plastry- z każdej rolady otrzymamy około 10 plasterków. Ułożyć je ściśle, jeden obok drugiego, w przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Odstawić na kolejne 15minut. Następnie posmarować mlekiem. Piec ok. 25minut w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Drożdżowe ślimaczki z dynią
Mąkę przesiać, dodac zaczyn, jajko, sól, przyprawy olej
Drożdżowe ślimaczki z dynią
Zagnieśc gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia
Drożdżowe ślimaczki z dynią
Zwinięte roaldki pokroić w 2cm plasterki
Drożdżowe ślimaczki z dynią
Plasterki ułożyć ściśle w tortownicy, upiec