Sposób przygotowania:
Rolada biszkoptowa z gruszkami Elfi
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo miksując na wolnych obrotach dodaję cukier, mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz cukier. Na blachę kładę papier do pieczenia i wylewam całe ciasto, wyrównując powierzchnie aby ciasto równo rozłożyło się na całą blachę. Ponieważ chcę aby była to rolada używam najszerszej, płaskiej blachy. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu wyjmuję nasz biszkopt. Wraz z papierem kładę go na czystą ściereczkę i od razu, póki jest gorący delikatnie zawijam go w rulon. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie robię krem. Śmietanę 36% ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dosypuję fix. Gruszki myję, obieram ze skórki, usuwam pestki i ogonki i kroję w kosteczkę. Delikatnie rozwijam biszkopt - papier praktycznie sam odchodzi. Smaruję całą powierzchnie bitą śmietaną i kładę bardzo gęsto koło siebie pokrojone kawałki gruszki. Zostawiam około 2 cm wolnego miejsca przy jednym z brzegów, aby podczas zwijania krem nam się nie wylał. Zawijam i lekko dociskam całą roladę. Wierzch można oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.