pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Drożdżowa rolada z dynią i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwe ciasto z jesienną dynią

Drożdżowa rolada z dynią i jabłkami

Składniki:

Drożdżowa rolada z dynią i jabłkami

 

  • Na 2 średnie rolady

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 średnia dynia
  • 7-8 małych jabłuszek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon
  • rodzynki
  • orzechy

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada z dynią i jabłkami
Drożdże wraz z łyżeczką cukru należy rozprowadzić w ciepłym mleku i dostawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski. dodać rozpuszczoną, wystudzoną margarynę i jajko. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Z jabłkami zrobić to samo. Dusić razem do miękkości w odrobinie wody. Kiedy już owoce będą miękkie odstawić do przestudzenia. Dodać namoczone rodzynki i orzechy.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować , ułożyć na cieście dyniowo-jabłowy farsz, zwinąć roladę. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.Pieec 30 minut w nagrzanym do 180st piekarniku.