Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Rolada jest pieczona w piekarniku.

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • · 1 całe jajko
  • · Sól
  • · 1 łyżeczka papryki ostrej
  • · 1 papryka czerwona
  • · 1 cebula
  • · 3 ogórki konserwowe
  • · 1 torebka ryżu ugotowanego
  • · ½ puszki kukurydzy
  • · 4 duże liście kapusty włoskiej
  • · 2 marchewki
  • · 10 dag sera żółtego
  • · 520 g sosu meksykańskiego

Sposób przygotowania:

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

I

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim
mięso łaczymy z ryżem, kukurydza, pokrojonymi ogórkami oraz pokrojoną papryką

Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę, cebulę, ogórki oraz ugotowany ryż i kukurydzę. Dokładnie mieszamy.

II

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim
parzynie i przygotowanie liści kapusty, do zawinięcia rolady.

Liście kapusty parzymy gorącą wodą i rozkładamy obok siebie żeby lekko nachodziły na siebie.

III

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim
rozłożenie mięsa i zwinięcie w roladę

Na środku kapusty wzdłuż układamy połowę mięsa

IV

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim
obieranie warzywa, scieranie na tarce.

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z marchewką. Układamy warstwę na mięsie.

V

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy liście kapusty na górę, przykrywając mięso tak żeby wyszła nam rolada.

VI

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Owijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 °C .

VII

Rolada gołąbkowa w sosie meksykańskim

Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy rozgrzanym sosem meksykańskim

Gotowe.