Sposób przygotowania:
Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i seremEtap 1
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski.
Etap 2
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i boczek pokroić w kostkę. Do kalarepki dodać boczek, cebulę, tarty ser, jajko, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 3
Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Jak płat mięsa jest nieforemny, można go przekroić na dwie części i zrobić dwie mniejsze rolady (ja tak właśnie zrobiłam).
Etap 4
Na mięsie rozłożyć przygotowany farsz.
Etap 5
Zwinąć ścisłą roladę (lub dwie mniejsze), spiąć wykałaczkami.
Etap 6
Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać przyprawą do mięs.
Etap 7
Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody.
Etap 8
Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową roladę odłożyć na kilkanaście minut, następnie podzielić na porcje.