Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowa
Nagrzej piekarnik na 180 ° góra-dół. Żółtka oddziel od białek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodaj po kolei żółtka do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wyłóż ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie. Piecz 20 minut w 180° góra-dół. Po upieczeniu ciasto przykryj wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja pomagam sobie wałkiem do wałkowania,który wkładam w środek ciasta i roluję. Wtedy się ciasto nie połamie. Nadzienie: Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody i ostudź. Jabłka obierz i umyj, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Jabłka przełóż na patelnię i podduś je z cytryną do miękkości i ostudź. Tężejącą galaretkę zmieszaj z jabłkami. Rozwiń roladę i posmaruj nadzieniem jabłkowym i ponownie zwiń. Zostaw jeszcze ok. godziny w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.