Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Rolada jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rolada jabłkowa to szybki przepis na tani i smaczny deser. Nakład pracy jest minimalny, jedynie czas oczekiwania wydłuża się do ścięcia galaretki.

Rolada jabłkowa

Składniki:

Rolada jabłkowa

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek ,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 75 g galaretki truskawkowej,
  • 1 kg jabłek,
  • sok z połowy cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa
Nagrzej  piekarnik na 180 ° góra-dół. Żółtka oddziel od białek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodaj po kolei żółtka do uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.Wyłóż ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie. Piecz 20 minut w 180° góra-dół. Po upieczeniu ciasto przykryj wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja pomagam sobie wałkiem do wałkowania,który wkładam w środek ciasta i roluję. Wtedy się ciasto nie połamie. Nadzienie: Galaretkę rozpuść w pół szklanki wody i ostudź. Jabłka obierz i umyj, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Jabłka przełóż na patelnię i podduś je z cytryną do miękkości i ostudź. Tężejącą galaretkę zmieszaj z jabłkami. Rozwiń roladę i posmaruj nadzieniem jabłkowym i ponownie zwiń. Zostaw jeszcze ok. godziny w lodówce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.