Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Rolada jabłkowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo smaczna rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa.

Składniki:

Rolada jabłkowa.

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

 

  • Masa jabłkowa:

 

  • 5 jabłek
  • 1 banan
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

  • Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • lukier
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Chwilkę miksować.Wlać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach. Ściereczkę posypać cukrem, na nią wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon.Pozostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć,obrać i pokroić w kosteczkę wraz z bananem.Wsypać do garnka wlewając cztery łyżki wody.Zagotować,często mieszając.Dodać cukier.Gdy jabłka będą już miękkie(nie rozgotowane) wsypać galaretkę cytrynową.Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Rozwinąć ciasto i wyłożyć masę jabłkową.Zwinąć ponownie w rulon, pozostawić do całkowitego stężenia. Przyozdobić lukrem oraz polewą czekoladową z bitą śmietaną.