Sposób przygotowania:
Wytrawna rolada jabłkowa
Wkładamy jabłka do rondelka, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy jabłka z żelatyną mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żurawinę, mieszamy i studzimy. Laskę wanilii przecinamy na pół i zdejmujemy nożem ziarenka wanilii. Gotujemy kaszkę na mleku z dodatkiem ziarenek wanilii razem z połówkami laski. Pod koniec gotowania wyjmujemy połówki laski, dodajemy kakao i masło. Mieszamy dokładnie. Po ugotowaniu kaszki lekko ją studzimy. Obierz mango i pokrój w paseczki. Na papierze do pieczenia rozłożonej na macie bambusowej rozsypujemy orzechy, układamy warstwę przestudzonej kaszki. Na kaszce rozsmarowujemy warstwę przestudzonych jabłek. Z jednej strony układamy pasek z kawałków mango po czym rolujemy wszystko w roladę. Zawijamy roladę w papier lub folię i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie gdy obydwie masy stężeją kroimy roladę i podajemy ją na stół.
zewa
jaNina
Dziękuję Ewuniu! Przede wszystkim nie jest bardzo kaloryczna, a smaku też
całkiem całkiem..... :).