jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wytrawna rolada jabłkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszna rolada jabłkowa bez cukru i bez pieczenia. Rolę ciasta pełni warstwa kaszki manny ugotowanej na mleku z dodatkiem wanilii i kakao

Wytrawna rolada jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawna rolada jabłkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Wytrawna rolada jabłkowa
Wkładamy jabłka do rondelka, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy jabłka z żelatyną mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żurawinę, mieszamy i studzimy. Laskę wanilii przecinamy na pół i zdejmujemy nożem ziarenka wanilii. Gotujemy kaszkę na mleku z dodatkiem ziarenek wanilii razem z połówkami laski. Pod koniec gotowania wyjmujemy połówki laski, dodajemy kakao i masło. Mieszamy dokładnie. Po ugotowaniu kaszki lekko ją studzimy. Obierz mango i pokrój w paseczki. Na papierze do pieczenia rozłożonej na macie bambusowej rozsypujemy orzechy, układamy warstwę przestudzonej kaszki. Na kaszce rozsmarowujemy warstwę przestudzonych jabłek. Z jednej strony układamy pasek z kawałków mango po czym rolujemy wszystko w roladę. Zawijamy roladę w papier lub folię i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie gdy obydwie masy stężeją kroimy roladę i podajemy ją na stół.
Wytrawna rolada jabłkowa
Po ugotowaniu kaszki lekko ją studzimy.
Wytrawna rolada jabłkowa
Na kaszce rozsmarowujemy warstwę przestudzonych jabłek.
Wytrawna rolada jabłkowa
Obierz mango ze skóry i pokrój w paseczki.
Wytrawna rolada jabłkowa
Gdy masy stężeją kroimy roladę i podajemy ją na stół.