PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Rolada jogurtowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Rolada jogurtowa, przepysznie wygląda i smakuje.

Rolada jogurtowa

Składniki:

Rolada jogurtowa

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
  • 75 g (3 czubate łyżki) mąki tortowej
  • 50 g (2,5 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krem: 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml wody
  • 1 Krem jogurtowy 3 minuty Dr. Oetkera
  • Do dekoracji:
  • świeże owoce lub starta czekolada do przybrania

Sposób przygotowania:

Rolada jogurtowa
Sposób przygotowania: Przygotować blachę z wyposażenia piekarnika (wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia). Jajka z wodą ubijać przez 1 minutę na puszystą masę, dodać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia przesiać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto natychmiast wylać na blachę, delikatnie wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 - 12 min. Piekarnik elektryczny: temp. 200° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 200° C (nie powinien być podgrzany) Czystą ściereczką rozłożyć na blacie i posypać cukrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę, zdejmując papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę, odstawić do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie powoli miksować, dosypując stopniowo krem jogurtowy. Następnie zwiększyć obroty miksera i całość miksować około 3 minut. Roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Połową kremu posmarować ciasto i ponownie je zwinąć. Resztą kremu posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować owocami lub startą czekoladą i wstawić do lodówki.