WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1234]

Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolada bez pieczenia herbatnikowa z kakao wypełniona nadzieniem kokosowym z nutką alkoholu. Prosta do zrobienia i smaczna.

Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia

Masa kakaowa

  • 300 g herbatników
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 g masła

Masa kokosowa

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki wódki

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia

ETAP 1:

Herbatniki zmielić lub zetrzeć na proszek. Do rondelka wlać mleko. Wsypać cukier, kakao i dodać 50 g masła. Podgrzewać mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gdy sos kakaowy będzie jednolity przelać go do herbatników i wymieszać. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia tworząc kwadrat o boku ok. 25-27 cm. 100 g miękkiego masła utrzeć z cukrem pudrem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na koniec dolać wódkę i jeszcze raz wymieszać. Masę kokosową rozprowadzić na warstwie kakaowej. Zwinąć ostrożnie w roladę. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Pokroić na plastry.

Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia
Rolada kakaowo-kokosowa tuż po zwinięciu.
Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia
Masa kokosowa rozsmarowana na warstwie kakaowej
Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia
Masło zmiksowane z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia
Herbatniki wymieszane z "sosem kakaowym" w misce