Sposób przygotowania:
Rolada śniadaniowa bez pieczenia
Płatki mielimy na bardzo drobno (wychodzi 1 szkl). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki.
Mleko kokosowe zagotowujemy(najlepiej w garnku o grubym dnie), dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min.
Potem wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na gorącej gazówce na 30 min. Płatki mieszamy z roztopionym masłem i masłem orzechowym aż masa będzie przypominać mokry piasek.
Na pierze do pieczenia formujemy z masy prostokąt wielkości kartki a4 i mocno dogniatamy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy cukier i blendujemy na najbardziej gładką masę.
Mieszamy z wiórkami i mąką kokosową i rozkładamy delikatnie równą warstwą na płatkach.
Za pomocą papieru zawijamy w roladę( masa z płatków jest sypka). Zawijamy w papier do pieczenia dość ciasno i wstawiamy do lodówki aż rolada się zetnie.
Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej. Podajemy z filiżanką kawy, herbaty lub szklanką kakao lub mleka.
Mleko kokosowe zagotowujemy(najlepiej w garnku o grubym dnie), dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min.
Potem wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na gorącej gazówce na 30 min. Płatki mieszamy z roztopionym masłem i masłem orzechowym aż masa będzie przypominać mokry piasek.
Na pierze do pieczenia formujemy z masy prostokąt wielkości kartki a4 i mocno dogniatamy.
Do przestudzonej kaszy dodajemy cukier i blendujemy na najbardziej gładką masę.
Mieszamy z wiórkami i mąką kokosową i rozkładamy delikatnie równą warstwą na płatkach.
Za pomocą papieru zawijamy w roladę( masa z płatków jest sypka). Zawijamy w papier do pieczenia dość ciasno i wstawiamy do lodówki aż rolada się zetnie.
Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej. Podajemy z filiżanką kawy, herbaty lub szklanką kakao lub mleka.