slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Rolada śniadaniowa bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pożywną i sycącą roladę która jest idealna na śniadanie. Składa się z samych dobrych produktów.

Rolada śniadaniowa bez pieczenia

Składniki:

Rolada śniadaniowa bez pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Rolada śniadaniowa bez pieczenia
Płatki mielimy na bardzo drobno (wychodzi 1 szkl). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki.

Mleko kokosowe zagotowujemy(najlepiej w garnku o grubym dnie), dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min.

Potem wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na gorącej gazówce na 30 min. Płatki mieszamy z roztopionym masłem i masłem orzechowym aż masa będzie przypominać mokry piasek.

Na pierze do pieczenia formujemy z masy prostokąt wielkości kartki a4 i mocno dogniatamy.

Do przestudzonej kaszy dodajemy cukier i blendujemy na najbardziej gładką masę.

Mieszamy z wiórkami i mąką kokosową i rozkładamy delikatnie równą warstwą na płatkach.

Za pomocą papieru zawijamy w roladę( masa z płatków jest sypka). Zawijamy w papier do pieczenia dość ciasno i wstawiamy do lodówki aż rolada się zetnie.

Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej. Podajemy z filiżanką kawy, herbaty lub szklanką kakao lub mleka.