dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rolada kokosowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :)

Rolada kokosowa

Składniki:

Rolada kokosowa

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki Malibu

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowa
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego :)