Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja na weekend to ciasto 3 bit, które smakiem nawiązuje właśnie do tych batoników. Co tu dużo mówić jest to ciasto bez pieczenia, dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Składniki:

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

na ciasto

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 300 g masy kajmakowej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g ozdób z czekolady
  • 60 g budyniu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 10 g śmietanfixu
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy do połączenia się składników. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Tworzymy efektowne kleksy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy kakao i ozdabiamy czekoladowymi figurkami. Chłodzimy 30 minut.