paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Rolada makowa z kremem i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada z ciastem makowym oraz kremem z jogurtu naturalnego z galaretką.

Rolada makowa z kremem i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada makowa z kremem i malinami

 

  • 3/4 szklanki mak
  • 1/2 szkalnki cukier
  • 3/4 szklanki mąka
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 4 sztuki białka
  • 2 sztuki żółtka
  • 1 sztuka jogurt naturalny duży
  • 2 sztuki galareta malinowa
  • 1,5 szklanki maliny świeże

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z kremem i malinami
Białka ubić wraz z cukrem an białą sztywną masę. Do masy dodać żółtka nie przerywając ucierania. Miksujemy aż żółtka połączą się z białkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem, dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając. Ciasto wylać równomiernie na szeroką blaszkę i upiecz na złoty kolor w temp. 170 stopni. Po upieczeniu szybko gorące ciasto zrolować w czysty kuchenny ręcznik i pozostawić aby ciasto wystygło. W 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i pozostawić aby wystygły ale nie stężały. Do jogurtu naturalnego dodać galaretki i miksować około 3 minut tak by galareta połączyła się z jogurtem. Tężejący jogurt wylać na ciasto. Na jednym boku ciasta ułożyć świeże maliny. Następnie delikatnie zawinąć ciasto w roladę. Owinąć ręcznikiem i pozostawić w lodówce na około 3 godziny.
Rolada makowa z kremem i malinami
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem, dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając.
Rolada makowa z kremem i malinami
Po upieczeniu szybko gorące ciasto zrolować w czysty kuchenny ręcznik i pozostawić aby ciasto wystygło.
Rolada makowa z kremem i malinami
Do jogurtu naturalnego dodać galaretki i miksować około 3 minut tak by galareta połączyła się z jogurtem.
Rolada makowa z kremem i malinami
Tężejący jogurt wylać na ciasto. Na jednym boku ciasta ułożyć świeże maliny.