Sposób przygotowania:
Rolada makowa z kremem i malinami
Białka ubić wraz z cukrem an białą sztywną masę. Do masy dodać żółtka nie przerywając ucierania. Miksujemy aż żółtka połączą się z białkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz makiem, dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając. Ciasto wylać równomiernie na szeroką blaszkę i upiecz na złoty kolor w temp. 170 stopni. Po upieczeniu szybko gorące ciasto zrolować w czysty kuchenny ręcznik i pozostawić aby ciasto wystygło. W 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i pozostawić aby wystygły ale nie stężały. Do jogurtu naturalnego dodać galaretki i miksować około 3 minut tak by galareta połączyła się z jogurtem. Tężejący jogurt wylać na ciasto. Na jednym boku ciasta ułożyć świeże maliny. Następnie delikatnie zawinąć ciasto w roladę. Owinąć ręcznikiem i pozostawić w lodówce na około 3 godziny.
marietta