SUPERPRZEPIS

Rolada malinowa

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Rolada malinowa Więcej zdjęć (4)

efektowna rolada malinowa.

Składniki:

Rolada malinowa

 

  • biszkopt
  • 0,5 litra słodkiej śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 szklanki malin

 

  • Polewa:
  • 1 szklanka malin
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka zelatyny
  • cukier do smaku
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada malinowa

Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://gotujmy.pl/biszkopt-pod-rolade,przepisy,102930.html

Po upieczeniu biszkopt należy położyć na papierze sniadaniowym i gorący zwinąć w rulon.

Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie wolnym strumieniem wlewamy letnią galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklance wody. Ubitą śmietanę wykładamy na biszkopt i posypujemy malinamy, czekamy trochę (nawet do pół godziny), aż śmietana nieco stężeje (ale nie całkiem!) i zwijamy roladę.

maliny rozcieramy łyżką razem z dodatkiem 3 łyżek cukru, dolewamy wodę i nastawiamy na gaz, po zagotowaniu dodajemy zelatynę oraz do sładzamy do smaku i mieszamy. Po wychłodzeniu wstawiamy na chwile do zamrażalinika i stężałą polewę wylewamy na roladę, po czym dekorujemy ją malinami. Trzymamy w ldówce

Rolada malinowa
upieczony biszkopt musimy zwinąć by poźniej był poddatny
Rolada malinowa
Do środka można włożyć dowolne owoce, np brzoskwinie
Rolada malinowa
Etap 3