Sposób przygotowania:
Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi
Farsz: Przygotowujemy 3 garnki. Do każdego wlewamy ok. o,5 l wody i wrzucamy przyprawy - sól , pieprz , odrobinę lubczyku i po łyżeczce maggi. Kaszę gryczaną , soczewicę czerwoną i quinoa płuczemy dwukrotnie a potem wkładamy do osobnych garnków. Gotujemy do miękkości : - quinoa - ok. 15 minut ( aż wchłonie wodę ) - soczewica - ok. 15 minut - kasza gryczana - ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy. Na dużej patelni roztapiamy klarowane masełko , dodajemy posiekaną cebulę. Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i maggi. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dokładnie , ale lekko mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko , które "sklei" farsz. Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.Ciasto : Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki. Doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto do momentu aż składniki się połączą. Ciasto wyciągamy na stolnicę , podsypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości do 1 cm. Ciasto musimy obficie podsypywac , gdyż się klei! Całośc: Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz. Delikatnie zwijamy w roladę ( możemy to zrobic na ściereczce lub folii aluminiowej - będzie nam wygodniej ). Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem. Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Podajemy gorące np. z czerwonym barszczykiem. * Świetnie smakuje odgrzewana na maśle!
eli_555