jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Rolada owocowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe zawinięte w roladę z nadzieniem owocowym:)

Rolada owocowa

Składniki:

Rolada owocowa

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru kryształu

 

  • MASA
  • 1 litr śmietany kremówki 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru kryształu

 

  • NADZIENIE
  • dżem truskawkowy lub
  • świeże truskawki

 

  • WIERZCH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada owocowa
Żółtka oddzielić od białek.
Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić i wymieszać na końcu z mąką.
Piec na wyłożonej papierem do pieczenia formie około 15 minut w temperaturze 180 C, ostudzić.
2 galaretki rozpuścić w szklance wody z 3 łyżkami cukru, odstawić, aby ostygła.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, a potem dodać ostudzone, tężejące rozpuszczone galaretki.
Trochę kremu zostawić do dekoracji wierzchu ciasta, a resztę wyłożyć na placek, gdzie dodatkowo na jeden bok placka położyć owoce lub dżem i zwinąć w roladę.