Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką roladę można przygotować bardzo szybko. Jest mięciutka, pachnąca cynamonem i pyszna. Polecam na podwieczorek.

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami

Składniki:

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami
1. Jabłka należy umyć i osuszyć, następnie trzeba je obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki lub plasterki. Do garnka dać masło i je rozpuścić, następnie dać jabłka i cukier, dusić cały czas mieszając, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec do jabłek dodać cynamon według uznania i wystudzić.

2. Białka należy ubić na sztywną pianę, do ubitych stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie do piany dodać żółtka, wodę i olej i chwilę poubijać. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie ciasto wymieszać.

3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć równomiernie przygotowane jabłka, a na jabłka wyłożyć ciasto.

4. Następnie ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Gorące ciasto należy przełożyć na suchą i czystą ściereczkę, zwijać formując roladę tak, żeby jabłka były w środku. Odstawić do wystudzenia.

6. Następnie gotową roladę pokroić w plastry, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

7. Smacznego.