milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Rolada owocowa wg milena123101

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rolada owocowa jest idealnym deserem na świąteczne popołudnie

Rolada owocowa wg milena123101

Składniki:

Rolada owocowa wg milena123101

 

  • 4 białka
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 dag płatków migdałowych
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 25 dag jeżyn lub jagód

Sposób przygotowania:

Rolada owocowa wg milena123101
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder (jedną łyżkę cukru odkładamy). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Rozsmarowujemy ją na przygotowanej blaszce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 8 minut. Później zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 10 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Jeżyny lub jagody myjemy i osuszamy. Bezę wyjmujemy i delikatnie odrywamy papier. Ostudzamy. Równomiernie smarujemy bitą śmietaną i posypujemy owocami. Ciasto zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Posypujemy odłożonym cukrem pudrem.

Tagi:

rolada