Sposób przygotowania:
Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturąBiszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając.
ETAP 2:
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.
Na blacie rozłożyć ściereczkę czystą. Ułożyć biszkopt, zdjąć papier i razem ze ściereczką zrolować ciasto. Zostawić do ostygnięcia.
Krem waniliowy:
Na 6-7 godzin przed składaniem rolady, sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć na niego serek. Wstawić do lodówki.
Po tym czasie do miski przełożyć śmietanę, dodać ziarenka wanilii i wstępnie ubić. Dodać cukier puder i dokończyć ubijanie na sztywno. Dodać serek i krótko zmiksować.
Składanie/dekoracja:
W czasie gdy serek "leżakuje" przygotować ozdoby z czekolady. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego ( jest trwalszy od śniadaniowego).
Zrobić mały otwór i na papierze do pieczenia "rysować" choinki. Można ułatwić sobie pracę wcześniej rysując na papierze kształt choinki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
ETAP 5:
Na zimnym biszkopcie rozsmarować konfiturę a następnie krem waniliowy ( 1/3 porcji zostawić do dekoracji wierzchu).
Zrolować całość i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Wyjąć, rozsmarować resztę kremu na wierzchu i wetknąć u góry choinki ( warto lekko naciąć biszkopt, aby wbić ozdoby). Smacznego!