monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na piękną, prostą i bardzo świąteczną roladę piernikową z kremem na bazie bitej śmietany i serka homogenizowanego. Po raz pierwszy połączyłam te składniki ze sobą i wyszedł lekki, delikatny krem. Zapraszam :)

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą

 

 

  • Krem waniliowy:
  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 220 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 słoika konfitury pomarańczowej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą

Biszkopt:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą
do ubitych na sztywno białek dodawać po 1 żółtku

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając.

ETAP 2:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą
do mokrych składników dodać sypkie i wymieszać

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.

Na blacie rozłożyć ściereczkę czystą. Ułożyć biszkopt, zdjąć papier i razem ze ściereczką zrolować ciasto. Zostawić do ostygnięcia.

Krem waniliowy:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą
serek wyłożyć na sito i odzcedzać kilka godzin

Na 6-7 godzin przed składaniem rolady, sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć na niego serek. Wstawić do lodówki.

Po tym czasie do miski przełożyć śmietanę, dodać ziarenka wanilii i wstępnie ubić. Dodać cukier puder i dokończyć ubijanie na sztywno. Dodać serek i krótko zmiksować.

Składanie/dekoracja:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą

W czasie gdy serek "leżakuje" przygotować ozdoby z czekolady. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego ( jest trwalszy od śniadaniowego).

Zrobić mały otwór i na papierze do pieczenia "rysować" choinki. Można ułatwić sobie pracę wcześniej rysując na papierze kształt choinki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

ETAP 5:

Rolada piernikowa z kremem waniliowym i konfiturą
na biszkopcie rozsmarować dżem a następnie krem zrolować

Na zimnym biszkopcie rozsmarować konfiturę a następnie krem waniliowy ( 1/3 porcji zostawić do dekoracji wierzchu).

Zrolować całość i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Wyjąć, rozsmarować resztę kremu na wierzchu i wetknąć u góry choinki ( warto lekko naciąć biszkopt, aby wbić ozdoby). Smacznego!