VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd.

Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd

Składniki:

Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd

 

 

  • Lemon curd:
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • Sok z 1,5 cytryny
  • Skórka z 1,5 cytryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki rodzynek królewskich
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja

Sposób przygotowania:

Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd
Ciasto drożdżowe:

Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza się drożdże i cukier. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.

Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn. Wszystko miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Jeżeli masa będzie gładka dolewamy stopioną i ostudzoną margarynę oraz wkrapiamy kilka kropel aromatu. Ponownie miksujemy. Ciasto jest dość lepkie i lejące. Boki masy zagarniamy łyżką do środka formując kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Lemon curd:

Przed starciem skórki z cytryny dokładnie je wyparzamy wrzątkiem.

Do garnka wkładamy masło i cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy do miseczki, odstawiamy do ostygnięcia.

Złożenia ciasta:

Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm.

Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie.

Lukier do dekoracji:

Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy.

Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami.