Sposób przygotowania:
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd
Ciasto drożdżowe:
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza się drożdże i cukier. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn. Wszystko miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Jeżeli masa będzie gładka dolewamy stopioną i ostudzoną margarynę oraz wkrapiamy kilka kropel aromatu. Ponownie miksujemy. Ciasto jest dość lepkie i lejące. Boki masy zagarniamy łyżką do środka formując kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Lemon curd:
Przed starciem skórki z cytryny dokładnie je wyparzamy wrzątkiem.
Do garnka wkładamy masło i cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy do miseczki, odstawiamy do ostygnięcia.
Złożenia ciasta:
Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm.
Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie.
Lukier do dekoracji:
Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy.
Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami.
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy aż rozpuszcza się drożdże i cukier. Odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do misy miksera wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Na końcu dodajemy przygotowany zaczyn. Wszystko miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Jeżeli masa będzie gładka dolewamy stopioną i ostudzoną margarynę oraz wkrapiamy kilka kropel aromatu. Ponownie miksujemy. Ciasto jest dość lepkie i lejące. Boki masy zagarniamy łyżką do środka formując kulę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Lemon curd:
Przed starciem skórki z cytryny dokładnie je wyparzamy wrzątkiem.
Do garnka wkładamy masło i cukier, wlewamy sok z cytryny oraz dokładamy startą skórkę cytrynową. Wszystko zagotowujemy. Gdy masa wrze wlewamy rozmącone jajko z żółtkiem. Wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszmy ogień. Dosypujemy przyprawę do piernika. Gotujemy około 15 minut, często mieszamy. Lemon curd musi mieć konsystencję śmietany. Przelewamy do miseczki, odstawiamy do ostygnięcia.
Złożenia ciasta:
Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm.
Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie.
Lukier do dekoracji:
Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy.
Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami.
SylaUla