Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe z bezową wkładką
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.
Wkładka:
Białka ubijamy z cukrem, wsypujemy wiórki koksowe i mak. Pieczemy do 40minut. Krem: Na mleku z cukrem gotujemy grysik. Studzimy go i ucieramy z masłem z sokiem i olejkiem.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- powidło- krem- wkładka- krem- ciasto- dekorujemy polewą
Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy.
Wkładka:
Białka ubijamy z cukrem, wsypujemy wiórki koksowe i mak. Pieczemy do 40minut. Krem: Na mleku z cukrem gotujemy grysik. Studzimy go i ucieramy z masłem z sokiem i olejkiem.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- powidło- krem- wkładka- krem- ciasto- dekorujemy polewą