dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Piernikowa rolada z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Polecam na szybki weekendowy deser :)

Piernikowa rolada z pomarańczą

Składniki:

Piernikowa rolada z pomarańczą

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Piernikowa rolada z pomarańczą

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem pudrem, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

Krem:

Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył).

Zwijanie:

Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

Polewa:

Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)


Tagi:

rolada