IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Piernikowa rolada z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na Święta u mnie zawsze pojawia się piernik, oraz makowiec. Postanowiłam połączyć te dwa ciasta i wyszło mi wspaniałe, pachnące ciasto.

Piernikowa rolada z makiem

Składniki:

Piernikowa rolada z makiem

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki śmietany 18%

MASA MAKOWA:

  • 500 g maku mielonego
  • ulubione bakalie ( skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki )
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • ok 100 ml miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g rumu

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Piernikowa rolada z makiem

CIASTO

Piernikowa rolada z makiem
Ciasto piernikowe przygotowane i oczekujące do schłodzenia.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ok 15-30 min.

MASA MAKOWA

Piernikowa rolada z makiem
Przygotowana masa makowa - zmielony mak z bakaliami

Rodzynki maczamy w rumie ok 2-3h. Wszystkie składniki na masę makową umieszczamy w misce i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę makową odkładamy na ok 15 min.

POLEWA

Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą ze sobą i doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowaną polewę odkładamy na ok 2 min, aż lekko zacznie gęstnieć .

SKŁADANIE

Piernikowa rolada z makiem
Upieczona piernikowa rolada z makiem - oczekująca na polewę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, podsypując delikatnie stolnicę i wałek mąką. Na ciasto nakładamy masę makową i delikatnie zwijamy w roladę. Tak przygotowaną roladę owijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175'C na ok 25-30 min. Po tym czasie roladę piernikową wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy, aż przestygnie.
Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy wg uznania. Smacznego !!