Sposób przygotowania:
Piernikowa rolada z makiemCIASTO
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ok 15-30 min.
MASA MAKOWA
Rodzynki maczamy w rumie ok 2-3h. Wszystkie składniki na masę makową umieszczamy w misce i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę makową odkładamy na ok 15 min.
POLEWA
Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą ze sobą i doprowadzamy do zagotowania. Tak przygotowaną polewę odkładamy na ok 2 min, aż lekko zacznie gęstnieć .
SKŁADANIE
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, podsypując delikatnie stolnicę i wałek mąką. Na ciasto nakładamy masę makową i delikatnie zwijamy w roladę. Tak przygotowaną roladę owijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175'C na ok 25-30 min. Po tym czasie roladę piernikową wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy, aż przestygnie.
Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy wg uznania. Smacznego !!