zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Rolada truskawkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja ulubiona Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa

Składniki:

Rolada truskawkowa

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1 i 1/2 szkl.śmietany 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 20 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa
CIASTO: Białka ubić dodając cukier i żółtka.Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać na blachę wyłożona pergaminem i upiec w temp.180*C przez15-20min.Po upieczeniu wyłożyć na ścierke i zwinąć w rulon. MASA: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.wody.Truskawki zmiksować.Śmietanę ubić z cukrem,dodać truskawki i żelatynę. Ciasto delikatnie rozwinąć,posmarować masą truskawkową (trochę pozostawić do posmarowania wierzchu ciasta) i zwinąć ponownie w rulon.Ozdobić wierzch masą i kawałkami truskawek.