kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada rumowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie,proste ciacho z nuta rumową , czekoladową i rodzynkami. Nie wymaga wielkiego zaangażowania !

Rolada rumowo-czekoladowa

Składniki:

Rolada rumowo-czekoladowa

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka maki tortowej
  • 2 łyżki oleju

 

  • masa:
  • garść rodzynek
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 3/4 kostki masła 82 %
  • kieliszek rumu(ja użyłam Stoh 82 %

 

  • dodatkowo
  • galaretka o dowolnym smaku ,rozpuszczona w szklance wody,wystudzona i stężała

Sposób przygotowania:

Rolada rumowo-czekoladowa
Biszkopt pieczemy w wysokiej blaszce z piekarnika u mnie 45x 45 cm. Upiec jasny biszkopt.Ważne aby nie włączać termoobiegu,aby biszkopt się dobrze zawijał. Gorący zawinąć w rulon z użyciem ściereczki.Odstawić do wystygnięcia . Rodzynki zalać rumem(najlepiej godzina wcześniej)Masło utrzeć do białości, dodać nutelle i odsączone rodzynki.Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć ułożyć pociętą w paski stężałą galaretkę ,posmarować masą. Zwinąć w rulon.Polać rozpuszczona czekoladą. Wstawić do lodówki .