PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Rolady wielkanocne

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wielkanocne rolady wspaniałe nie tylko na świąteczny stół.

Rolady wielkanocne

Składniki:

Rolady wielkanocne

 

  • Rolada (1 szt.):
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 1 Cukier waniliowy 8 g Dr. Oetkera
  • 150 g cukru
  • Masa śmietanowa do rolady białej:
  • 1 Masa śmietanowa o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
  • 500 ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30% tł.
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • Krem czekoladowy do rolady czekoladowej:
  • 1 Krem do tortów o smaku czekoladowym Dr. Oetkera
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Rolady wielkanocne
Sposób przygotowania: Rolada: Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę.Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozsmarować na grubość ok. 1cm. piec około 10 minut, natychmiast po upieczeniu roladę przenieść na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papier posmarować zimną wodą, ściągnąć, roladę zwinąć razem ze ściereczką. Piekarnik gazowy: temp. 220o C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 220o C (powinien być podgrzany) Masa śmietanowa do rolady białej: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach oraz drobno posiekane brzoskwinie. Roladę rozwinąć (usuwając ściereczkę), posmarować dżemem brzoskwiniowym, następnie nałożyć 2/3 śmietany i zwinąć. Resztę śmietany rozsmarować na wierzchu ciasta i wygładzić, zrobić widelcem fantazyjne wzory. Krem czekoladowy do rolady czekoladowej: Do mleka wsypać zawartość opakowania, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty, dalej ubijając połączyć ze 100 g utartego masła. Roladę posmarować dżemem malinowym, rozłożyć krem (1/3 kremu zostawić do dekoracji rolady), zwinąć w rulon. Wierzch posmarować resztą kremu, posypać kakao.